Βρεφικό

(Από 8 μηνών έως 2 χρόνων)

Σ’ έναν άρτια κατάλληλο κι εξοπλισμένο χώρο, όπου τηρούνται αυστηρά συνθήκες υγιεινής, δίνονται τα ανάλογα ερεθίσματα όπως ηχητικά, λεκτικά, νοητικά κ.α., αφού τα βρέφη μπορούν να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν τις πρώτες εμπειρίες σε επίπεδο συναισθημάτων κι αντίληψης. 

Μεταβρεφικό

 (Από 2 χρόνων έως και 3 χρόνων)

Καθώς μεγαλώνουν αναπτύσσεται η συνεργασία. ‘Ετσι αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, μοιράζονται παιχνίδια, δραστηριότητες, σκέψεις. Υπάρχει λεκτική πρόοδος, ενώ παράλληλα εξελίσσεται η κοινωνικότητά τους.

Προ-προνηπιακό

(από 3 έως και 4 χρόνων)

Το παιδί όντας πια ανεξάρτητο και σίγουρο για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, εξακολουθεί να έχει την ανάγκη για καθοδήγηση νιώθοντας έτσι ασφάλεια. Μοιράζεται, συνεργάζεται, έχει φίλους, εκφέρει άποψη κι έχει πια μια ισχυρή προσωπικότητα. Του δίνουμε την ελευθερία να δοκιμάσει κάτι νέο ένα φαγητό, να διαφωνήσει με έναν φίλο, παρέχοντάς του έτσι τη δυνατότητα να εμπιστευτεί, να απογοητευτεί αλλά και να νιώσει τη σιγουριά προς τους άλλους μα και στον εαυτό του. Αυτοπεποίθηση κι ενθάρρυνση τα πιο σημαντικά στοιχεία που χτίζουμε στο χαρακτήρα τους.